Örnek insan, büyük şahsiyet, edep ve haya timsali, Mehmet Akif Ersoy'un 12 Mart 1921 yılında TBMM'de kabul edilmiştir. Büyük şair Mehmet Akif, başka bir yazının konusu olacaktır. Zira Mehmet Akif kitaplar dolusu incelenmesi gereken bir şairdir.
İstiklal Marşı Türk ve dünya edebiyatının en müstesna, en değerli, en harika şiirlerinden birisidir. Bir duygu şiiridir. Ve İstiklal marşı ancak tarihimizin o döneminde, o şartlarda yazılabilirdi. Akif'in de dediği gibi "Allah bize bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın". Kanımca bir daha böyle bir şiir yazılamaz.
İstiklal Marşı ancak Akif gibi bir sarsılmaz ve inanmış bir müslüman tarafından yazılabilirdi. İstiklal Marşı'mız üzerine kitaplar yazılabilir. Ve yazılmıştır da. Hepimiz farklı manalar ve duygular çıkarabiliriz. Ama gerçekten İstiklal Marşı'nın anlamak için o zamanları ve Akif'i tanımak gerekir. Akif öyle bir vatanseverdir ki milletvekili maaşının sekiz altın olduğu bir dönemde birincisine beş yüz altın hediye edilecektir diye yarışmaya katılmamıştır. Üstelik maddi olarak binbir zorluklar içinde olmasına rağmen...
Akif, "Korkma!!!..." diyerek başlıyor. Aynı Hz. Muhammed'in bir mağarada peşine kendisini öldürmek için düşenlerin mağaranın girişine yaklaşdıklarında Hz Ebubekir, Hz Muhammed'i öldürülmesinden korkması üzerine Hz. Muhammed "Korkma... ", "Korkma, sen bizim yanlız bırakılacağımızı mı sandın" der. Akif, bir inanç insanı olarak İslam'ın son bağımsız ülkesinin de düşman çizmeleri altında kalamayacağı ve Allah'ın kendilerinin yanında olduğunu düşüncesinden hareketle adeta bayrağa haykırıyor: Korkma!!!
İşte; sadece ve sadece İstiklal Marşı'nın ilk kelimesinden sayfalar çıkacağının ve Akif'in her bir kelimesinin büyü bir dikkat ile seçtiğinin vesikası "Korkma'''dır.
İstaklal Marşı'nın açıklamaya, anlatmaya çalışmak bence beyhudedir. İstiklal Marşı her gün tekrar tekrar okunması gereken bir vesikadır. Açıklanmamalı, bu topraklardaki herkesin ruhuna kazınmalıdır. Akif, gibi bir vatan ve millet sevdalısının, ve zaten sadece Akif gibi bir ruha sahip şairin yazabileceği bu büyük Marş'ın yazarının Arnavut asıllıı olması sebebiyle kendisinin eleştirilmesi, öldüğü gün- ayrı bir konudur- kendi devletinin kendi öz memleketinde Akif'e parya muamelesi yapması, yıllarca vatandan uzak yaşamak zorunda kalması bize ayıp olarak yeter.
No comments:
Post a Comment